Kunstenaar bekend Gevelkunstwerk Ieder1

19 februari 2021 – In januari hebben de presentaties plaatsgevonden van de schetsontwerpen voor het gevelkunstwerk van Woonbedrijf ieder1 te Deventer. Kunstenaars Susanne Sørensen, Laure Haverkort en de broers Lennart en Lauren Leerdam hebben hun ontwerpen digitaal aan de jury gepresenteerd.

De drie ontwerpen waren verrassend, goed doordacht en zeer gevarieerd ten opzichte van elkaar. Ondanks de digitale schermen heeft de jury enorm genoten van het enthousiasme en het kwalitatief hoge niveau.

“De kunstuiting dient rekening te houden met de visie en klantwaarden van de organisatie. De artistieke kwaliteit van het ontwerp is hoogstaand, maar tegelijkertijd ook laagdrempelig en voor een breed publiek genietbaar. Het werk moet een onderdeel vormen met de architectuur. Tenslotte moet in de materialisatie rekening gehouden worden met een semi-transparante opzet in verband met lichtin- en uitval. Het kunstwerk dient daarmee tevens als zonwering.”

Helaas kon er maar één ontwerp als winnaar uit de bus komen. Lennart en Lauren hebben het winnende schetsontwerp gerealiseerd en zullen de aankomende maanden verder werken aan de definitieve uitwerking van hun ontwerp de ‘Paper Kites’. Zij hebben de gestelde randvoorwaarden het beste geïntegreerd en verwerkt.

 

Created with Sketch. Terug naar overzicht Created with Sketch. Created with Sketch.

De Paper Kites van Lennart en Lauren zijn abstracte interpretaties van gevels. De kolommen van het gebouw zijn gekozen als de dragers voor hun werken. De kolommen zien zij als het perfecte verbindingselement om een dialoog mee aan te gaan. De vormkeuze is uiteindelijk gevallen op drie elementaire woningaanzichten. Abstract genoeg om tot een autonoom resultaat te komen en concreet genoeg om laagdrempelig te blijven voor een groot publiek. De Kites zijn geperforeerd en worden voor, boven en achter elkaar geplaatst.

Created with Sketch. Terug naar overzicht Created with Sketch. Created with Sketch.

Het kunstwerk van Susanne Sørensen is een verhaal over wonen en groei. Plekken om te leven. Met aandacht en met de hand gemaakt. Met zorg gevormd. Een plek gegeven in het geheel. Maar allemaal verschillend. Geen één is hetzelfde. Huizen die zich vormen naar hun bewoners. Plekken die groeiend ontstaan voor de volgende generatie. Allen anders en samen een geheel. Ze ontmoeten elkaar en zijn verbonden in het groen. Geworteld aan Ieder1.

Het kunstwerk hangt aan wortels, die onderdeel zijn van het verhaal. De huizen zijn zowel te zien in de dichte vlakken, de contrafiguren en in de vlakken met een deur of raam. Een deel van de vlakken worden gedicht met gekleurd plexiglas. Zo vormen zich bladeren, groene ruimtes en blauwe pareltjes. Een levendig en groeiend beeld. Het gekleurde plexiglas zal binnen groene schaduwen geven. Het werk is levend en altijd anders. Afhankelijk van het weer, de tijd en de zon. Want elke situatie is anders.

Created with Sketch. Terug naar overzicht Created with Sketch. Created with Sketch.

Het ‘Raamwerk’ van Laure Haverkort is opgebouwd uit verschillende metalen kozijnen. Deze kozijnen symboliseren ramen. Ramen van de bewoners van de huizen van het Woonbedrijf. Deze kozijnen overlappen elkaar, maar zijn ook verbonden als 1 groot raamwerk. In de kozijnen bevinden zich glasplaten. Dit is een abstracte weergave van gordijnen. Het verschil van de ramen in kleur, vorm, glasstructuur en positie vertaalt de diversiteit van de huizen en hun bewoners. Daarnaast dient het als symbool voor transparantie en verwelkoming.

Created with Sketch. Terug naar overzicht Created with Sketch. Created with Sketch.