Kunstwerk ‘Horizon’ Toeristische Overstap Punten

29 oktober 2021 – Kunstenaar Diana Ramaekers heeft in opdracht van de gemeente Venray het kunstwerk ‘Horizon’ ontworpen. De werken worden geplaatst op de zogenaamde Toeristische Overstap Punten, daar waar de wandel- en fietsroutes elkaar kruisen. Om deze punten te markeren besloot de gemeente om kunstenaar Diana Ramaekers een ontwerp te laten maken dat op elke TOP hetzelfde is en inhoudelijk te maken heeft met de beleving van die locaties.

Created with Sketch. Terug naar overzicht Created with Sketch. Created with Sketch.

Het kunstwerk ‘Horizon’ is vanuit de gedachte ontworpen dat de bezoeker de tijd neemt om even te verblijven op die plek en om de omgeving op een andere manier waar te nemen. Daartoe heeft zij een nieuw panorama ontworpen dat fungeert als een raamwerk, een kader om het landschap bewust in je op te nemen. Wat je als bezoeker ziet, is een grijsblauwe lage betonnen sokkel met een kunststofplaat erin geklemd. M2uur bv heeft het ontwerp op glasheldere folie geprint in diverse blauwtinten. De folies zijn op locatie geplakt en afgewerkt. De blauwe kleur is semi transparant en zorgt voor een onscherpe waarneming van de omgeving. Op ooghoogte is de plaat geheel transparant en biedt daardoor vrij uitzicht op de omgeving.

Created with Sketch. Terug naar overzicht Created with Sketch. Created with Sketch.

De onscherpte en de kleur, die aan de hemel, de wolken en de einder doet denken, biedt de waarnemer een nieuwe blik op de omgeving. De bezoeker wordt als het ware gedwongen de tijd te nemen om te vertragen en stil te staan bij het landschap dat een nieuwe beleving krijgt. ‘Horizon’ nodigt dus uit om even te stoppen met je wandeling of fietstocht om heel bewust en in alle rust de omgeving met andere ogen te bekijken en in je op te nemen.

De TOP in het Odapark en in Wanssum zijn inmiddels opgeleverd.  De militaire begraafplaats in Ysselsteyn en het natuurgebied de Schans in Merselo worden op korte termijn gerealiseerd. Nieuwe TOPS worden in ogenschouw genomen in overleg met de omliggende regio’s.

Created with Sketch. Terug naar overzicht Created with Sketch. Created with Sketch.