BIB Heusden

Opmaak, productie en montage van toegepast kunstwerken van Gracia Khouw op glas in verbouwde bibliotheek in Heusden-Zolder (B).

PROJECTOMSCHRIJVING
De bibliotheek aan het Willibrordusplein in het Belgische Heusden-Zolder was een verouderd en gedateerd gebouw. Naar ontwerp van DMT Architecten is het pand verbouwd en opgetopt met een extra verdieping. De complexe en stijlvolle ingreep maakt de bieb tot een prettig, functioneel en toekomstbestendig gebouw. Kenmerkend voor het open karakter is het gebruik van glaspartijen rond de vides en trappartijen.

Gracia Khouw, beeldend kunstenaar met een passie voor typografie, kreeg van het gemeentebestuur opdracht om kunstuitingen voor het glas te ontwikkelen. Iconen en pictogrammen die worden gebruikt voor genre-aanduiding in de boekwereld vormden een bron van inspiratie en vertrekpunt voor de ontwerpen van Khouw. Ze maakte voor alle 82 glaspanelen een apart ontwerp. Khouw stelde daarvoor een collectie met ruim 1200 bestaande en zelf ontworpen iconen en pictogrammen samen. De iconen worden afgewisseld met poëtische en beeldende zinnen uit de favoriete boeken van de medewerkers van de bibliotheek.

M2uur BV was verantwoordelijk voor de technisch opmaak en voerde de productie en montage uit. Na een serie proeven is gekozen voor uitvoering op glasheldere Clear View folies en een 200% witprint. Bijzonder is dat het gehele realisatietraject slechts drie weken in beslag heeft genomen. De ontwerpen nodigen uit tot nadere beschouwing en dan valt de enorme verscheidenheid aan figuren pas goed op. Aan de hand van de zinnen en iconen word je uitgedaagd verbanden te leggen en verhalen te verzinnen. De glasheldere folies en de gekozen kleurstelling gaan een sterke relatie aan met het open en transparante karakter van het interieur.

UITERLIJK MAAKT INZICHTELIJK
De opdrachtgever treft in M2uur BV een partner die zorg draagt voor alle facetten van het realisatietraject: ontwikkeling kunstwerk, materiaalonderzoek, prijs- en conceptvorming, productie, planning, begeleiding, montage en kostenbewaking.

M2uur BV betekent voor de opdrachtgever een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis onder handbereik.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Gracia Khouw, Amsterdam
  • Architect:DMT Architecten, Antwerpen
  • Ontwerper:Gracia Khouw
  • Locatie:Glas rond vides en trappen
  • Materiaal:Clear View folies met witprint
  • Afmeting:82 delen, 100 m2
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht