Gemeentehuis te Edegem

Opmaak, productie en montage van kunstwerk op gevel naast het Gemeentehuis te Edegem (B).

PROJECTOMSCHRIJVING
Het Gemeenteplein in Edegem was een weinig aantrekkelijk plein. Reden voor de Belgische gemeente om actie te ondernemen. Het door Vectris gemaakte plan creëerde de gewenste samenhang in de bebouwing en gaf een impuls aan de openbare ruimte. Ook werd een kunstinvulling voor de blinde gevel naast het Gemeentehuis voorgesteld.

Beeldend kunstenaar Philip Huyghe nam M2uur BV in de arm voor de realisatie van het 150 m2 grote werk. Allereerst werden de opties voor materialen beoordeeld. Gesublimeerd aluminium bleek te voldoen aan alle gestelde technische- en esthetische eisen. In het productieproces is de afbeelding door middel van een sublimatietechniek overgezet op een coating op aluminium platen. Onder druk en verhitting zijn de inktdeeltjes geïntegreerd in de toplaag, die werd afgewerkt met een kras- en kleurvaste coating. Vervolgens zijn de ruim 70 platen verwerkt tot zeer degelijke, maar uiterst hanteerbare sandwichpanelen.

De panelen zijn middels blinde bevestiging op de gevel aangebracht. Vervolgens zijn vier verlichte cassettes op de panelen gemonteerd. M2uur BV leverde hiervoor het dubbele glas met daartussen glasheldere, eveneens gesublimeerde prints.

Het werk van Philip Huyghe is doordrongen van een vervreemdingsdrang die vertrekt vanuit de sfeer van het familiale. De bouwstenen van een onschuldig bestaan in de wereld van het kind - het uniform, de kat, de koekjestrommel - worden stuk voor stuk herschikt, verplaatst en vervormd om de gekende wereld elke comfortabele geruststelling te ontnemen. Onder de oppervlaktelagen van een vertrouwde herinnering vormen de hardnekkige overblijfselen van een onverteerd verleden de basis voor een visuele reis in de tijd, doorheen het individu en diens mogelijke alter-ego's. Zo treedt Philip Huyghe vaak in de rol van de moeder, verkleed in een gebloemde blouse en een rok.

Het gevelontwerp van Huyghe verbeeldt een berkenbos, waarin foto's zijn verwerkt van de maker en zijn moeder in komische, ironische en dan weer melancholische situaties. Rustiek van een afstand en uitnodigend tot een uitgebreide beschouwing van nabij. De combinatie van het bijzondere werk en de innoverende technieken vormt de spreekwoordelijke kers op de taart van het Edegemse Gemeenteplein.

VAKMANSCHAP ONDER HANDBEREIK
Het exterieur en interieur van een gebouw visualiseren de identiteit van de gebruiker van dit gebouw. Wand- en gevelbekleding vormen daarom een steeds hoger aandachtspunt binnen de architectuur. M2uur BV voorziet in deze groeiende vraag naar een creatieve invulling van wanden en gevels.

M2uur BV biedt een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis om ieder idee te verwerken tot een groots gebaar.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Gemeentebestuur Edegem (B)
  • Architect:Vectris cvba, Leuven (B)
  • Ontwerper:Philip Huyghe, Antwerpen (B)
  • Locatie:Gevel naast Gemeentehuis
  • Materiaal:Gesublimeerd aluminium en gesublimeerd glas
  • Afmeting:ca. 150 m2
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht