Woningbouwvereniging Ieder1, Deventer

Begeleiding en advies van kunstopdracht voor de invulling van een driedimensionaal werk aan de gevel van gerenoveerd kantoorpand

Projectomschrijving
In 2021-22 werd het kantoor van Woonbedrijf Ieder1 in Deventer grootschalig gerenoveerd en verduurzaamd naar ontwerp van I’M Architecten. Op voorspraak van de architect werd een deel van de gevel aan de straatzijde gereserveerd voor een kunstinvulling. M2uur bv werd door de opdrachtgever in de hand genomen om het kunstproces te coördineren en te begeleiden.

Een belangrijke wens was om vooral jong talent een kans te geven. Eerst zetten wij hiervoor een oproep uit. Behalve het formaat (30 x 2 meter) en een relatie met wonen waren inzenders vrij in materiaal en vorm. Uit de vele inzendingen werden drie gegadigden uitgenodigd om hun visie uit te werken tot een schetsontwerp.

Aan het begin van 2022 hebben de kunstenaars hun schetsontwerpen kunnen presenteren en toelichten aan de jury. Meer informatie over dit proces lees je hier. De jury was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de ontwerpen. Na ampel beraad kwam het ontwerp van de broers Lennart en Lauren Leerdam als winnaar uit de bus.

De Paper Kites van Lennart en Lauren zijn abstracte interpretaties van gevels. De kolommen van het gebouw zijn gekozen als dragers van het werk; de makers zien daarnaast de kolommen als perfect verbindingselement om een dialoog aan te gaan. De kites zijn abstract genoeg om tot een autonoom resultaat te komen en concreet genoeg om herkenbaar te zijn voor een breed publiek. In de loop van 2022 is het werk, bestaande uit geperforeerde stalen objecten, aan de gevel gerealiseerd.

Vanaf eerste idee tot het uitzetten van de opdracht, het selectieproces en de gunning van opdracht heeft M2uur bv het proces begeleid, gecoördineerd en bewaakt. Dankzij onze jarenlange ervaring met de realisatie van kunst in de openbare en semipublieke ruimte konden wij zowel opdrachtgever als kunstenaars hierin van dienst zijn. We zijn trots op het eindresultaat en vinden het geweldig dat aanstormend talent een dergelijke kans geboden is hun kunnen te etaleren.

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Woningbouwvereniging Ieder1
  • Architect:I'M Architecten
  • Ontwerper:Lennart & Lauren Leerdam
  • Locatie:Buitenruimte
  • Materiaal:Aluminium
  • Afmeting:30 x 2 meter
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht