Justitiële Informatiedienst, Zutphen

Ontwerp, productie en montage van grafische kunstuitingen op glas in vergaderruimte kantoor Justitiële Informatiedienst in Zutphen.

PROJECTOMSCHRIJVING
Eind 2015 verhuisde het Expertise- en Dienstencentrum Digitale Archivering (EDDA), onderdeel van de Justitiële Informatiedienst, van Almelo naar Zutphen. Attika Architekten was verantwoordelijk voor het interieurontwerp in een bestaand kantoorpand. Architect Géke de Wilde kwam op het idee voor een ontwerp op een glazen wand van een vergaderruimte. Uitgangspunt was om een decoratief - en tevens een privacy-element aan te brengen. Hij nodigde M2uur BV uit om mee te denken en uitvoering te geven aan het ontwerp.

Het werk verbeeldt de ontwikkeling van het schrift, van vroegste kleitabletten en hiëroglyfen tot boekdruk en digitale revolutie. Immers, alles wat EDDA doet staat in het teken van het geschreven woord. Uitgangspunt was een gelaagd collageachtig werk, waarin grafische, foto- en typografische elementen tot een gelaagd ontwerp worden samengebracht. In de haar kenmerkende stijl werkte kunstenaar Kim Heesakkers dit idee uit. Ze gebruikte honderden afbeeldingen uit collecties en archieven tot een doorlopend beeldverhaal, dat de ontwikkeling van het schrift laat zien.

In nauwe samenspraak met architect en opdrachtgever werd het definitieve ontwerp vastgesteld. Dit is uitgevoerd op glasheldere folies met een kras- en kleurbestendige coating. Het gelaagde, kleur- en fantasierijke ontwerp geeft de vergaderruimte sfeer en dient als praatstuk om bezoekers te vertellen over de werkzaamheden van EDDA. Tijdens de feestelijke opening hebben de genodigden elementen van het ontwerp verwerkt in presse-papiers cadeau gekregen.

Ondanks de verhuizing blijft de dienstverlening van EDDA ongewijzigd. Vanaf de Henri Dunantweg 3 in Zutphen beheert EDDA, net als voorheen in Almelo, het digitaal archief van Veiligheid en Justitie. Daarnaast bestaat EDDA uit een digitaliseringsdienst die onder meer zorg draagt voor het digitaliseren van de nu nog papieren dubbelen van de akten van de Burgerlijke Stand en van processen-verbaal voor de strafrechtsketen.

VAKMANSCHAP ONDER HANDBEREIK
Het exterieur en interieur van een gebouw visualiseren de identiteit van de gebruiker van dit gebouw. Wand- en gevelbekleding vormen daarom een steeds hoger aandachtspunt binnen de architectuur. M2uur BV voorziet in deze groeiende vraag naar een creatieve invulling van wanden en gevels.

M2uur BV biedt een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis om ieder idee te verwerken tot een groots gebaar.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Justitiële Informatiedienst, Almelo
  • Architect:Attika Architekten, Zutphen
  • Ontwerper:M2uur BV, Kim Heesakkers
  • Locatie:Glaswand
  • Materiaal:Clearview folies
  • Afmeting:20 m2
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht