MFA Veenendaal

 

Multifunctionele accommodatie Panorama

MFA Panorama in Veenendaal is een markant gebouw. Het is het eerste energieneutrale buurtgebouw van Nederland en nestelt zich met zijn kenmerkende paviljoenachtige vorm tussen het groen, het water en de woontorens. Een zestig meter lang kunstwerk op de binnenwand verbeeldt de verscheidenheid van Veenendaal. M2uur bv werkte het letterlijke schetsontwerp van Marlies Rohmer Architecten uit tot wandvullend ontwerp.

Opdrachtgever:

Gemeente Veenendaal

Architect:

Marlies Rohmer Architecten, Amsterdam

Ontwerper:

Karlien ’t Hooft, M2uur bv

Locatie:

Binnenwand

Materialen:

Gelamineerde vinylfolies

Afmetingen:

circa 180 m2

Jaar:

2011

Schetsje

Achter de glazen plint bevindt zich een rondlopende wand van zo’n zestig meter lang. Hierop was door Marlies Rohmer Architecten een kunstuiting voorzien. De gemeente Veenendaal benaderde M2uur bv om het ontwerp te maken en te adviseren in de realisatie ervan. In gesprek met M2uur bv schetste de architect haar idee voor de invulling ervan. Dit letterlijke schetsontwerp vormde de basis waarop M2uur bv’s Karlien ’t Hooft het definitieve ontwerp baseerde.

Kinderen

‘Het was voor mij logisch dat de buurtbewoners een rol zouden krijgen in het maken van het ontwerp’, vertelt Karlien ’t Hooft, ‘want Panorama hoort echt bij deze buurt. In mijn ontwerp besloot ik gebruik te maken van bewerkte fotografische beelden. Ik schakelde buurtkinderen in om te helpen met fotografie. We hebben een groep jongeren met wegwerpcamera’s op pad gestuurd met de opdracht om hun favoriete plekjes in de buurt vast te leggen. Dat leverde een schat aan beeldmateriaal op. In totaal heb ik uit zo’n vijftig foto’s elementen gebruikt die terugkomen in het ontwerp.’

Stroken

Het ontwerp van ’t Hooft is opgebouwd uit kleurstroken. Die volgen de ritmiek van de afwisselend zwart-witte gevel- en dakbedekking. Over de kleurvlakken zijn de bewerkte fotografische beelden gepositioneerd. Zo ontstond een boeiende mix van enerzijds herkenbare en anderzijds vervreemdende voorstellingen. Het werk is uitgevoerd op gelamineerd vinylfolie, dat rechtstreeks is aangebracht op wanden en deuren. In het donker is de binnenwand aangelicht en vormt zo een zeer herkenbaar baken in de wijk. Energieneutraal, opvallend en herkenbaar verstevigt MFA Panorama de sociale structuren in de wijk.

Project MFA Veenendaal