Politieacademie Apeldoorn

Ontwerp, productie en montage van kunstwerk ‘Artikel 1’ in de centrale hal van de Politieacademie te Apeldoorn.

PROJECTOMSCHRIJVING
Op 6 september 2010 opende Hare Majesteit de Koningin de gerenoveerde concernlocatie van de Politieacademie in Apeldoorn. Vanaf 2008 is gewerkt aan het moderniseren van het grootste opleidingsinstituut voor de politie, volgens het ontwerp van Atelier Pro Architekten en Studio Leon Thier uit Den Haag. M2uur bv verwierf de opdracht voor het ontwerp en de realisatie van een kunstwerk in de hal van het gebouw. Gekozen is voor een typografische interpretatie van artikel 1 van de Grondwet.

M2uur bv benaderde kunstenaar en typograaf Monice Janson voor het ontwerp van een oorspronkelijk en orgineel werk. Jansons werk kenmerkt zich door de letters een rol te laten spelen in de betekenis van het woord. Hierdoor ontstaat een tweede laag in de vertaling van woorden middels typografie. De stoere, schreefloze typografie symboliseert de no-nonsens mentaliteit binnen de academie. Het digitale ontwerp is omgezet in een vectorenbestand. Op basis hiervan zijn de letters en leestekens vrijstaand gefreesd uit 3 mm dik Dibond. Deze sandwichpanelen bestaan uit een lichtgewicht kunststoffen kern met buitenzijden van geborsteld aluminium. Door het reliëf ontstaat er een diepte en een lichte schaduwwerking op de wand.

De monteurs van M2uur bv hebben de losse letters en leestekens op locatie aangebracht. Gekozen is voor blinde bevestiging middels verlijming op de achterwand. Direct na binnenkomst zien bezoekers, studenten en medewerkers het opvallende werk. Zo worden zij dagelijks herinnerd aan en geconfronteerd met het fundament onder onze rechtsstaat.

UITERLIJK MAAKT INZICHTELIJK
De opdrachtgever treft in M2uur BV een partner die zorg draagt voor alle facetten van het realisatietraject: ontwikkeling kunstwerk, materiaalonderzoek, prijs- en conceptvorming, productie, planning, begeleiding, montage en kostenbewaking.

M2uur BV betekent voor de opdrachtgever een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis onder handbereik.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Politieacademie, Apeldoorn
  • Architect:Atelier Pro Architekten, Studio Leon Thier
  • Ontwerper:M2uur bv, Monice Janson
  • Locatie:Centrale entree
  • Materiaal:3 mm geborsteld aluminium Dibond
  • Afmeting:Circa 35 m2
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht