Metrostation Beurs

Ontwerp en realisatie van een serie kunstwerken op geëmailleerde stalen wandpanelen in het renovatieproces van het metrostation Beurs, Rotterdam.

PROJECTOMSCHRIJVING
In het kader van de grootschalige renovatie van de metrostations in Rotterdam heeft M2uur bv in opdracht van de RET een serie kunstwerken ontwikkeld en geproduceerd voor metrostation Beurs - Calandlijn.

Beeldend kunstenares Lieke Kester verwerkte in haar collage-achtige ontwerpen diverse fotografische, typografische en illustratieve beelden. ‘Rotterdam’, ‘Havenstad’ en ‘Beweging’ zijn de belangrijkste thema’s in het kunstwerk. Aan elke zijde van het perron hangt een repeterende serie afbeeldingen waarin de stad Rotterdam gefaseerd tot leven komt. Het werk begint met zwart-wit beelden van de haven en eindigt met full-colour­impressies van het stadscentrum.

De beelden zijn met keramische mineralen gezeefdrukt en ingebrand op stalen panelen. Dit levert een zeer duurzame print op. Deze beelddrager is bijzonder kras- en stootvast en graffiti kan makkelijk van het oppervlakte worden verwijderd. Bovendien is het materiaal chemisch resistent, onontvlambaar en verkleurt de zeefdruk niet. Deze geëmailleerde panelen zijn dan ook zeer onderhoudsvriendelijk.

Een belangrijk onderdeel van het renovatieproces is het brengen van eenheid in de stations door de afstemming van materiaal- en kleurgebruik. Door middel van toegepaste kunst heeft elk station echter ook een geheel eigen karakter gekregen. Bovendien vergroten de werken het gevoel van veiligheid en dragenzij bij aan een prettige omgeving voor reizigers en medewerkers.

VAKMANSCHAP ONDER HANDBEREIK
Het exterieur en interieur van een gebouw visualiseren de identiteit van de gebruiker van dit gebouw. Wand- en gevelbekleding vormen daarom een steeds hoger aandachtspunt binnen de architectuur. M2uur bv voorziet in deze groeiende vraag naar een creatieve invulling van wanden en gevels.

M2uur bv biedt een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis om ieder idee te verwerken tot een groots gebaar.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:RET, Rotterdam
  • Ontwerper:M2uur bv, Lieke Kester
  • Locatie:Wanden perrongedeelte
  • Materiaal:Geëmailleerde stalen wandpanelen met zeefdruk
  • Afmeting:Circa 80 m² over 20 panelen
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht