Stationstunnel Apeldoorn

Realisatie van tien kunstwerken op print-hpl in een nieuwe fietsers- en voetgangerstunnel in het stationsgebied van Apeldoorn.

PROJECTOMSCHRIJVING
Beeldend kunstenares en fotografe Elspeth Diederix kreeg van de gemeente Apeldoorn de opdracht een kunstwerk te realiseren voorde fiets- en voetgangerstunnel in het stationsgebied Apeldoorn. Diederix schakelde voor de technische uitvoering en montage M2uur BV in. Diederix realiseerde tien unieke kunstwerken welke door M2uur BV gereproduceerd zijn op print-hpl.

De ontwerpen van Diederix zijn door M2uur BV digitaal en technisch opgemaakt voor productie.
De beelden zijn middels een technisch proces geïntegreerd in het materiaal en voorzien van een melamine toplaag. Dit levert een stoot- en krasvaste print op, die bovendien vriendelijk in het onderhoud is. De panelen met prints zijn vervolgens verwerkt tot netto-formaten en middels houten stijl- en regelwerk gemonteerd op de wanden en plafond van de tunnel. Door middel van in de achterconstructie aangebrachte LED-verlichting vallen de tien werken extra op en ontstaat er een mysterieus en sprookjesachtig aureool effect.

De fotopanelen dienen niet alleen ter decoratie van de tunnel. Er gaat een haast esoterische werking van de panelen uit die de bezoekers van de drukbezochte tunnel 24 uur per dag een gevoel van veiligheid geeft. Elspeth Diederix ontwikkelde de werken in de tunnel in haar kenmerkende stijl. Ze zet de natuur naar haar hand om magische en surrealistische taferelen te realiseren. In dit proces maakt ze gebruik van optische illusie en gebruikt ze materialen en objecten die contrasteren met de natuurlijke omgeving. Al haar werk wordt geënsceneerd en subtiel beetje bij beetje opgebouwd. In haar werkproces komt er geen digitale bewerking aan te pas Alle objecten zijn uniek en minutieus opgebouwd. Haar werk is daarmee origineel, fris en blijft verbazen.

UITERLIJK MAAKT INZICHTELIJK
De opdrachtgever treft in M2uur BV een partner die zorg draagt voor alle facetten van het realisatietraject: ontwikkeling kunstwerk, materiaalonderzoek, prijs- en conceptvorming, productie, planning, begeleiding, montage en kostenbewaking.

M2uur BV betekent voor de opdrachtgever een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis onder handbereik.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Elspeth Diederix, Gemeente Apeldoorn
  • Architect:Paul van der Ree, StudioSK - Movares
  • Ontwerper:Elspeth Diederix
  • Locatie:Wanden en plafond tunnel
  • Materiaal:Exterieur print-hpl 6 mm met interieure toplaag
  • Afmeting:circa 110 m2, verdeeld over 50 panelen
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht