Waterkwartier Zutphen

Ontwerp, productie en montage van gevelpanelen met geïntegreerde gesublimeerde prints in herontwikkeling Waterkwartier te Zutphen.

PROJECTOMSCHRIJVING
De portiekflats aan de Emmerikseweg in Zutphen zijn in het kader van de grootschalige vernieuwing van het Waterkwartier onderhanden genomen. In opdracht van Woonbedrijf Ieder1 maakte Attika Architecten een voorstel om een echte kwaliteitsimpuls aan de uitstraling van de woningen te geven. Een opvallend onderdeel in het ontwerp van Attika Architecten wordt gevormd door een kunstinvulling op de gevels van de bergingen aan de straatzijde.

M2uur BV maakte hiervoor een voorstel en kreeg opdracht voor realisatie. Uit de door M2uur BV voorgedragen kunstenaars koos de opdrachtgever het werk van Willem Kolvoort. Kolvoort heeft zich gespecialiseerd in onderwaterfotografie. Als geen ander weet hij de verborgen wereld onder de waterspiegel vast te leggen. Mysterieus, betoverend, maar bovenal op fascinerende wijze laat hij de prachtige onderwaterwereld zien. De foto's van Kolvoort zijn een mooie verwijzing naar de wijk het 'Waterkwartier'.

Kolvoort fotografeert het liefst onderwaterlandschappen en maakt daarbij gebruik van het natuurlijke licht. Juist dit natuurlijke licht zorgt voor zoveel sfeer in het onderwaterlandschap. De digitale fotografie en het gebruik van groothoek objectieven achter een bolvormig frontglas maakt het makkelijker om foto’s halverwege de waterspiegel te maken. Dit is één van zijn favoriete manier van fotograferen omdat hierbij de interactie tussen de onder- en de bovenwaterwereld goed te zien is.

De bewoners uit de straat hebben de acht definitieve werken uitgekozen. M2uur BV heeft de beelden technisch opgemaakt en met een sublimatietechniek gereproduceerd op aluminium. Na verwerking op een slagvaste onderplaat levert dit een hufterproof en weersbestendige kunstdrager op. De panelen zijn door middel van verlijming op een houten achterconstructie blind op de gevels bevestigd.

In combinatie met de ingrepen van Attika Architecten geven de kunstpanelen een boost aan de ruimtelijke kwaliteit van de woningen aan de Emmerikseweg en het woonplezier van de bewoners. Kunstwerken met prachtige onderwaterfotografie van Willem Kolvoort voor het Waterkwartier: functioneel, fraai en zeer toepasselijk.

UITERLIJK MAAKT INZICHTELIJK
De opdrachtgever treft in M2uur BV een partner die zorg draagt voor alle facetten van het realisatietraject: ontwikkeling kunstwerk, materiaalonderzoek, prijs- en conceptvorming, productie, planning, begeleiding, montage en kostenbewaking.

M2uur BV betekent voor de opdrachtgever een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis onder handbereik.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Woonbedrijf Ieder1, Zutphen
  • Architect:Attika Architecten, Zutphen
  • Ontwerper:M2uur BV, Willem Kolvoort Onderwaterfotografie
  • Locatie:Gevels van bergingen
  • Materiaal:Gesublimeerd aluminium
  • Afmeting:8 werken van 125 x 200 cm
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht