Zuyderland Ziekenhuis

Technische realisatie en montage van 10 meter lang lichtkunstwerk ‘Musing Meadow’ voor Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen.

PROJECTOMSCHRIJVING
Voor het nieuwe Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen is Diana Ramaekers gevraagd een kunstwerk te maken. Ramaekers vatte de ontstaansgeschiedenis van het ziekenhuis in het fantasierijke en kleurvolle ontwerp `Musing Meadow'. M2uur BV kreeg opdracht voor de technische realisatie.

Het kunstwerk is uitgevoerd op een 10 meter lange lichtbak. De geïntegreerde led-verlichting zorgt voor een continue en subtiele kleurverandering. Bij elke kleurschakering verandert de impact van het werk en komt als het ware tot leven. `Musing Meadow' schept rust en zorgt voor afleiding op de vaak hectische afdeling Spoedeisende Hulp.

Diana Ramaekers heeft voor dit panoramisch lichtkunstwerk onderzoek gedaan naar de historie van het Atrium. In 1892 past broeder Aloysius samen met de zusters van het St. Jozefs Gesticht, de beroemde Kneippkuur in Nederland voor het eerst toe op weeskinderen en patiënten. In Heerlen ontstond een `bade-kurort' waar mensen konden baden in water uit geneeskrachtige bronnen. Behalve het heilzame aspect, had dit kuuroord een andere belangrijke betekenis: het was een sociale gebeurtenis waar mensen elkaar ontmoetten. Het sociale aspect inspireerde haar om Musing Meadow te ontwerpen in een ruimte waar mensen meestal in stress wachten op hun behandeling. De onderliggende gedachte is een ontmoetingsplek; een plek waar afleiding een essentieel element is om de patiënten de verstrooiing te geven die zij nodig hebben in gespannen momenten.

In het lichtpanorama zien we abstracties van de inspiratiebronnen: een meanderende rivier waarin water en natuur in elkaar overvloeien als een mysterieus en fascinerend heuvelachtig landschap; herkenbaar en vervreemdend tegelijk.

VAKMANSCHAP ONDER HANDBEREIK
Het exterieur en interieur van een gebouw visualiseren de identiteit van de gebruiker van dit gebouw. Wand- en gevelbekleding vormen daarom een steeds hoger aandachtspunt binnen de architectuur. M2uur BV voorziet in deze groeiende vraag naar een creatieve invulling van wanden en gevels.

M2uur BV biedt een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis om ieder idee te verwerken tot een groots gebaar.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Diana Ramaekers
  • Ontwerper:Diana Ramaekers
  • Locatie:Wand spoedeisende hulp
  • Materiaal:Acrylaatpanelen met fc bedrukking en led-verlichting
  • Afmeting:12 m²
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht