Cios, Goes

 

Van anonieme doos tot sportief baken

Het nieuwe gebouw van het CIOS in Goes is misschien wel hét voorbeeld wat toegepaste kunst met een gebouw kan doen. De ontwerpen van M2uur bv transformeren de inwisselbare blokkendoos tot een zeer herkenbare landmark. De afbeeldingen op de lamellen maken daarnaast direct zichtbaar van wie en voor wie dit gebouw bestemd is.

Opdrachtgever:

CIOS, Goes

Architect:

Rothuizen van Doorn ’t hooft. Middelburg

Ontwerper:

M2uur bv, Andra Vervoord

Locatie:

Verticale lamellen aan buitengevel

Materialen:

Gelamineerde vinylfolies

Afmetingen:

Circa 900 m²

Sport

Wie over de ringbaan van Goes rijdt, ziet direct het gebouw van het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) Zuidwest-NL liggen. Dat is niet zo verwonderlijk, want het gebouw is rondom voorzien van gevelvullende prints. In totaal gaat het om vijf ontwerpen met een gezamenlijke grootte van zo’n 900 vierkante kilometers. Geabstraheerde beelden van bekende en veel beoefende sporten maken direct inzichtelijk waar het om draait in dit gebouw.

Zonwering

Van binnen zit het CIOS-gebouw vernuftig in elkaar en is het speels en tegelijkertijd functioneel ingedeeld. Aan de buitenkant is het ontwerp van de architecten Rothuizen van Doorn ’t Hooft uit Middelburg minder sprankelend. In de zoektocht het kubusvormige gebouw een heel eigen smoel te geven, deed de architect een beroep op M2uur bv. Al snel ontstond het idee om de lamellen aan de gevel, die functioneren als zonwering, in te zetten als drager van het ontwerp.

Maquettes

M2uur bv trok voor het ontwerp op met Andra Vervoord. Zij stelde voor de dimensies van de lamellen te gebruiken als leidend uitgangspunt voor de ontwerpen. De breedte van elke lamel, zo’n 20 cm, werd de breedte en de hoogte van een pixel. Om dat concept uit te testen werden maquettes gebouwd. Ook werden op locatie enkele proeven uitgevoerd aan de gevel om te zien of de schaalgrootte van de pixels zou werken. Dat leverde het gewenste resultaat op.

Omzetten

Voor de ontwerpen werden vijf foto’s van explosieve sportmomenten gekozen, waarin beweging en dynamiek centraal staan. De fotografische beelden werden omgezet in een verpixeld beeld. De pixels lijnen exact uit met de breedte van de lamellen en de hoek waarin de zonwering is geplaatst. Elk ontwerp beslaat tussen de 250 en 300 lamellen. Na technische opmaak zijn de ontwerpen geprint op stroken zelfklevend vinyl. Het vinyl is afgewerkt met een krasbestendig en kleurvast laminaat.

Veraf en dichtbij

Van veraf laten de beelden weinig aan de verbeelding over. In één oogopslag is voor de voorbijganger te zien waarvoor het gebouw dient. Van dichtbij zijn de ontwerpen juist erg abstract. Je ziet gestapelde kleurblokken en pas als je voldoende afstand hebt en vanuit de juiste hoek kijkt, zie je pas het beeld. Een extra vervreemdend effect treedt op bij de gevel waar de hoofdingang zich bevindt. De lamellen staan hier bijna haaks op de gevel en zijn daarom aan beide zijden voorzien van een ontwerp. Als je van de ene naar de andere kant van het gebouw loopt, zie je het visuele grapje dat hier wordt uitgehaald.

Project Cios, Goes