Blauwe moskee

 

De Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee is mede dankzij de kleurrijke tegelwerken aan de gevel een van de meest opvallende gebouwen in Oslo en misschien wel de mooiste moskee van Europa. Helaas bleken de traditionele, handgeschilderde tegelwerken niet bestand tegen het gure Noorse klimaat. Daarom zijn de tegels vervangen door weersbestendige en duurzame Steni Vision platen. M2uur bv verzorgde de vertaalslag van de oorspronkelijke tegels tot digitale, reproduceerbare ontwerpen.

Opdrachtgever:

World Islamic Mission – Steni

Architect:

Renovatie: WSP

Ontwerper:

Alliero

Locatie:

Gevels en minaretten

Materialen:

Steni Vision Custom

Afmetingen:

Diverse 

Jaar:

2021 – 2022

Respectvol

Vanwege het loslaten van de traditionele tegels werd uit veiligheidsoverwegingen besloten de gevels en minaretten van de moskee te strippen. Alhoewel het gebedshuis jong is (1995), wordt het beschouwd als cultureel significant bouwwerk van de stad Oslo. Een belangrijke voorwaarde voor de gevelrenovatie was daarom dat het oude karakter zo veel mogelijk intact zou blijven. Fabrikant Steni Vision wendde zich tot M2uur bv om de vertaalslag van tegel naar gevelplaat te realiseren.

Compositie

Ruim 400 tegels voorzien van traditionele, handgeschilderde motieven zijn middels scans en fotografie gedigitaliseerd. Dit leverde als het ware een beeldbank op, waaruit een nieuw gevelvullend ontwerp werd gecomponeerd. Vanwege de kalligrafische elementen en strakke geometrische patronen in combinatie met de vele L- en U elementen, bogen en andere overgangen in de gevelpartij bleek dit een zeer complexe klus. Uiteraard mocht van visuele onderbrekingen en verstoringen geen sprake zijn.

Duurzame drager

Na diverse proeven en correctierondes leverde M2uur bv opgemaakte drukbestanden aan bij Steni. De bestanden zijn gereproduceerd op Steni Vision Custom. Deze platen ontstaan uit het samenpersen van marmergruis, een afvalproduct, en kunstharsen tot massief plaatmateriaal. Steni biedt een levenslange garantie van 60 jaar op dit product. Dit maakt Steni Vision tot een duurzaam materiaal en milieuvriendelijk alternatief voor veel traditionele materialen.

In ere hersteld

Montagepartner Alliero heeft de panelen met grote precisie aan de gevel en minaretten bevestigd. Het eindresultaat is verbluffend: een samensmelting van traditie en innovatie. De Blauwe Moskee is met deze nieuwe jas in ere hersteld.

Blauwe moskee, Oslo