Deventer Ziekenhuis

 

Fleurige wanden voor een gezonde omgeving

Gebouwen kunnen mensen niet beter maken, maar zeker wel een bijdrage leveren aan het herstel en het welbevinden van mensen. Een omgeving creëren waar mensen zich op hun gemak voelen en waar professionals hun werk kunnen doen; dat is het principe van de healing environment. Het Deventer Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat volgens dit principe ontworpen is. De fleurige wanden die M2uur bv daarvoor realiseerde vormen een opvallend onderdeel in het meest gastvrije ziekenhuis van het land.

Opdrachtgever:

Deventer Ziekenhuis

Architect:

GAF Architecten

Ontwerper:

Maresa Buijs, M2uur bv

Locatie:

Wanden, deuren en lichtbakken

Materialen:

Print-HPL, gemelamineerd MDF, vinylfolies

Jaar:

2008 – heden

Velden

Het nieuwe Deventer Ziekenhuis is gebouwd in de ‘achtertuin’ van Deventer. Velden, weides en bosschages maakten plaats voor het gebouw. Om de herinnering aan deze plek levend te houden, zijn wilde bloemen, planten en bomen uit de omgeving vastgelegd door fotograaf Maresa Buijs. Voor elke kleurstelling uit het interieurontwerp van GAF (voorheen De Jong Gortemaker Algra) werd een bijpassende bloem gezocht en gevonden. Hierdoor hebben de foto’s naast een decoratieve functie tevens een rol in de bewegwijzering. Per ruimte is een voorstel met beeldselectie gemaakt, waaruit door een afvaardiging van medewerkers telkens een keuze is gemaakt voor het definitieve beeld. 

Materialen

De ontwerpen bevinden zich op uiteenlopende plekken en ondergronden. Van achterwanden tot lichtbakken en van glazen puien tot deuren. Er is daarom met een keur aan materialen gewerkt in het Deventer Ziekenhuis: print-HPL, gemelamineerd MDF en diverse foliesoorten. Daarbij is gekeken welk materiaal het best paste op een specifieke plek en de eisen en voorwaarden die aan die plek zijn gesteld.

Bloeien

Na ingebruikname van het ziekenhuis ontstonden op andere locaties behoeften aan prints. Na een interne verhuizing bijvoorbeeld, het openen van een nieuwe poliklinische afdeling of het verfraaien van een wacht- of behandelruimte. Sinds de opening van het ziekenhuis heeft M2uur bv daarin kunnen voorzien. Daarbij kon worden teruggevallen op de beeldbank die is aangelegd tijdens de bouw, maar is ook nieuw beeldmateriaal geschoten. De kleurrijke prints zijn sinds jaar en dag een vertrouwd beeld in het Deventer Ziekenhuis.

Gastvrij

Het Deventer Ziekenhuis wordt vanaf de opening geroemd om het gastvrije karakter. De indeling en inrichting van het ziekenhuis speelt hierin een niet te onderschatten rol. Door gebruik te maken van veel daglicht, organische routes, kleuren en door binnen naar buiten te halen met de prints van M2uur bv in een vriendelijk gebouw gerealiseerd. Een gebouw waar je je als bezoeker, patiënt en medewerker thuis en op je gemak voelt. M2uur bv is trots een wezenlijke bijdrage geleverd te hebben aan het prettige klimaat in het Deventer Ziekenhuis.

Project Deventer Ziekenhuis