Edegem

 

Van blinde gevel naar blikvanger

Edegem is een charmant Vlaams stadje dat in de Middeleeuwen ontstond en in de 20e eeuw uitgroeide tot een geliefd villadorp van het nabijgelegen Antwerpen. Helaas was de charme van Edegem fors aangetast door anonieme nieuwbouw in het centrum. Er werd besloten tot een renovatie van het Gemeenteplein. Een opvallend onderdeel wordt gevormd door een ooit blinde gevel die nu fungeert als echt blikvanger door het werk ‘The Wall’ van Philip Huyghe. M2uur bv hielp de maker met het verwezenlijken van zijn ontwerp tot gevelkunst.

Opdrachtgever:

Gemeentebestuur Edegem

Architect:

Vectris cvba, Leuven

Ontwerper:

Philip Huyghe, Antwerpen

Locatie:

Gevel naast gemeentehuis

Materialen:

Gesublimeerd aluminium en gesublimeerd glas

Afmetingen:

70 panelen, 150 m2

Berkenbos

Het ontwerp van Philip Huyghe bestaat op het eerste oog uit een foto van een berkenbos op een wit vlak. Wie van dichterbij kijkt, ontwaart de details. Kleine foto’s van de moeder van Huyghe en de maker zelf in allerlei absurde situaties. Vaak met een knipoog, soms met een traan. Vier verlichte cassettes springen uit het platte vlak. Als beeldschermen vertonen zij kleurrijke fotografische taferelen. Het ontwerp is doordrongen van een vervreemdingsdrag. De kunstenaar vertelt hier zijn verhaal van een onverteerd verleden als een visuele reis door de tijd.

Advies

Huyghe meldde zich in 2011 bij M2uur bv met een hulpvraag. Hij had opdracht gekregen om een kunstwerk te maken, maar liep vast in de uitvoering. De ontwerpvisie stond weliswaar, maar hoe te komen van ontwerp naar realisatie? M2uur bv adviseerde Huyghe in materiaal- en montageopties, stelde een begroting en een plan van aanpak op. Daarnaast werden in deze fase van het project proefdrukken verzorgd en modellen gemaakt.

Aluminium

Gesublimeerd aluminium bleek de beste materiaalkeuze te zijn voor dit project uit zowel technische als esthetische eisen. Het definitieve ontwerp is door M2uur bv nabewerkt en opgemaakt voor productie. In het productieproces zijn de opgemaakte bestanden met behulp van een sublimatietechniek overgezet op dunne aluminium platen. Onder druk en verhitting zijn de inktdeeltjes vervolgens geïntegreerd in de toplaag. De afbeeldingen zijn afgewerkt met een kras- en kleurvaste coating. Tenslotte zijn de platen aluminium verwerkt tot 70 slagvaste, maar zeer hanteerbare sandwichpanelen.

Blinde bevestiging

Er werd gewerkt op een bestaande gevel, zodat voorafgaand aan productie de exacte maatvoering kon worden vastgesteld. De panelen kwamen montageklaar uit de fabriek en zijn op locatie gemonteerd. Voor montage is gekozen voor een blinde bevestiging middels tape en kit op een houten achterconstructie. De kopse kanten van het werk zijn afgedekt met hoekprofielen in hetzelfde gesublimeerd aluminium. Op het werk zijn vervolgens vier ‘dia-cassettes’ geplaatst. Elke cassette is voorzien van een glazen raam waarin een voorstelling is aangebracht met een sublimatietechniek. De cassettes zijn verlicht, zodat deze voorstellingen echt uit het ontwerp lijken te springen.

Kers

Het werk van Huygens vormt de spreekwoordelijke kers op de taart van het herinrichtingsplan voor Edegem van bureau Vectris. Er is met dit plan samenhang gecreëerd in de bebouwing en een impuls gegeven aan de openbare ruimte. Met kunstwerk The Wall op een prominente plek naast het Gemeentehuis is een echte eyecatcher gerealiseerd. Een saaie hoek van het Gemeenteplein transformeerde hierdoor in een heel bijzondere plek. De combinatie van het ontwerp en de innoverende technieken geven het plein een unieke touch.

Project Edegem