Gemeentehuis Lochem

 

Verbindende beeldtaal voor nieuwe gemeente

Als gevolg van gemeentelijke herindelingen groeide de Gemeente Lochem fors. Om het gemeentelijk apparaat te huisvesten en inwoners beter te bedienen, werd besloten tot nieuwbouw. Rau Architecten ontwierp het duurzame en transparante gebouw. De interieurarchitecten van Studio Groen+Schild tekenden voor het interieurplan. En M2uur bv kreeg opdracht om een eigen, verbindende beeldtaal te ontwerpen en toe te passen in het gebouw.

Opdrachtgever:

Gemeente Lochem

Architect:

Rau Architecten, Amsterdam

Studio Groen & Schild, Deventer

Ontwerper:

Iris van Daalen, M2uur bv

Locatie:

Glaswanden, wanden en lockers

Materialen:

Vinylfolies met full-colour en wit print

Afmetingen:

90 m2

Jaar:

2013

Knooppunten

Wat de ‘nieuwe’ gemeente Lochem eigen maakt, is de grote verscheidenheid aan kernen waaruit het bestaat. Kernen met een eigen karakter, die samen onderdeel uitmaken van een nieuw geheel. Grafisch vormgever Jean Klare, onder andere bekend van de Atlas van de Belevingswereld, ging voor M2uur bv met dat gegeven aan de slag. Hij werkte dit uit tot een geheel eigen beeldtaal, die staan voor knooppunten, verwevenheid en eigenheid van de Lochemse kernen.

Functioneel

De ontwerpen van Klare hebben niet alleen een puur decoratieve waarde. Het ontwerp van Rau is licht en transparant. Om dat intact te houden, maar tevens te voorzien in de wens om een aantal wat meer afgeschermde bespreek- en werkruimtes te creëren, stond Studio Groen+Schild een aantal visuals op glas voor ogen. De ontwerpen van Klare zijn overgezet op glasheldere, zelfklevende folies met een bedrukking in een witte kleur en een rode steunkleur. De onbedrukte delen van het ontwerp zijn dus geheel transparant in plaats van wit, zoals bij een standaard folie. Door met de positionering van de ontwerpen op het glas te spelen, kan op een natuurlijke manier de gewenste privacy worden bereikt.

Bewegwijzering

Al snel ontstond het idee om een afgeleide te maken van de ontwerpen voor de bewegwijzering in het pand, zoals de aanduiding van routes, belettering op inrichtingselementen en de kamernummering. Door de relatie tussen de ontwerpen op het glas en de bewegwijzering ontstaat samenhang en krijgt het gebouw eveneens iets heel eigens. Subtiel, maar herkenbaar zijn deze toegepaste prints niet meer weg te denken uit het gebouw.

Project Gemeentehuis Lochem