Medisch Centrum Haaglanden

 

40 meter lang panorama

Locatie Westeinde van Medisch Centrum Haaglanden is grondig verbouwd. In het fraaie ontwerp van GAF Architecten wordt veel gebruikgemaakt van golvende vormen. De Noordzee bevindt zich immers in de spreekwoordelijke achtertuin van het ziekenhuis. M2uur bv werd door de architect gevraagd invulling te geven aan een invulling op het front van een 40 meter lange balie. Met baanbrekende technieken werd een doorlopend fotografisch panorama gerealiseerd.

Opdrachtgever:

Medisch Centrum Haaglanden

Architect:

GAF Architecten (voorheen De Jong Gortemaker Algra), Rotterdam

Ontwerper:

Bart Küpers, M2uur bv

Locatie:

Balie in centrale hal

Materialen:

Print-HPL

Formaat:

Circa 35 m2

Jaar:

2010

Mesdag

Wie het over Den Haag, Scheveningen, Kijkduin, strand en zee heeft, moet als vanzelf denken aan het Panorama Mesdag. M2uur bv stond een 21eeeuwse variant op dit meesterwerk voor ogen. Waar de echte Mesdag zijn realistische en impressionistische schilderkunst tentoonstelde, wilde M2uur bv een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld scheppen door middel van fotografie. Een ode aan de stad en zijn omgeving en een knipoog naar het wereldberoemde Panorma.

Havenhoofd

Vanwege de beeldverhouding 1:40 en de omvang van het werk was het duidelijk dat het fotografisch ontwerp uit meerdere beelden opgebouwd moest worden om een acceptabele resolutie te verkrijgen. Fotograaf Bart Küpers legde vanaf het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen gedurende de dag een aantal series van telkens 60 beelden vast. Elke serie heeft door een wisseling in drukte, golfslag, wolken en lichtinval een geheel eigen sfeer. De opdrachtgever en architect kozen uit de verschillende series hun favoriet.

Naaiwerk

Daarmee begon het echte werk pas, want 60 losse foto’s moesten digitaal aan elkaar gezet worden. Vanwege de beweging van het water, de lucht, mensen en voertuigen nam dit digitale naaiwerk vele dagen in beslag. Uiteindelijk heeft de digitale nabewerking door M2uur bv geresulteerd in een ogenschijnlijk naadloos ontwerp. Daarbij zijn een aantal kleine beeldgrapjes doorgevoerd voor wie het werk echt van dichtbij wil bekijken.

Krasvast

De veertig meter lange balie wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Niet alleen de receptie en bewaking hebben daar een plekje, ook een uitgiftebalie van de apotheek en een horecapunt maken er gebruik van. Juist omdat de balie intensief gebruik wordt en hygiëne in dit gebouw van levensbelang is, heeft M2uur bv geadviseerd om het werk te reproduceren op Print-HPL. Er is gekozen voor een interieure 0,7 mm dikke variant, waarbij de print is meegeperst en wordt beschermd door een toplaag. Krasvast, kleurvast, slijtvast en onderhoudsvriendelijk.

Eyecatcher

Na productie zijn de delen Print-HPL door een interieurbouwer zeer vakkundig verlijmd op het baliefront. Ook hier luisterde de aansluiting tussen de verschillende delen nauw om zo het doorlopende karakter van het ontwerp te behouden. Dit alles heeft geresulteerd in een ware eyecatcher. De lange, golvende balie geeft de vernieuwde hal een echte smoel. Het werk roept bij iedere bezoeker van het gebouw direct herkenning op. Tegelijkertijd bevat het zo veel details en boeiende elementen, zoals het samenspel van licht en donker, land en water, dat het blijft boeien.

Project Medisch Centrum Haaglanden