Rotterdamse metro

 

Onverwoestbare kunst in Rotterdamse metro

Aan het begin van dit millennium werden de Rotterdamse metrostations grootschalig gerenoveerd. Kunstwerken speelden een belangrijke rol in de ambitie om de verwaarloosde en onveilige plekken te transformeren in prettige plaatsen voor aankomst en vertrek. M2uur bv kreeg opdracht voor de realisatie van deze kunstwerken voor de stations Voorschoterlaan en Beurs.

Opdrachtgever:

RET, Rotterdam

Ontwerper:

M2uur bv, Lisa van Noorden (Voorschoterlaan) en Lieke Kester (Beurs)

Locatie:

Hal en perronwanden

Materialen:

Geëmailleerde stalen wandplaten met keramische zeefdruk

Afmetingen:

Circa 160 m2

Jaar:

2004

Voorschoterlaan

Voor station Voorschoterlaan selecteerde M2uur bv beeldend kunstenaar Lisa van Noorden. De Rotterdamse staat bekend om haar multidisciplinaire werken waarin illustratieve, typografische en fotografische elementen worden gebruikt om in een collageachtige stijl tot iets geheel eigens te komen. In haar kenmerkende stijl maakte ze voor dit station een drietal ontwerpen. Ze liet zich daarbij inspireren door de thema’s ‘vervoer’ en ‘transformatie’. Daarnaast vormde de Vlinderbuurt, de wijk waarin het station gelegen is, een letterlijke inspiratiebron. De reis van eitje naar rups tot pop en vlinder komt in het ontwerp terug.

Beurs

Voor metrostation Beurs realiseerde beeldend kunstenaar Lieke Kester de kunstwerken. Ook zij maakt collageachtige ontwerpen bestaand uit foto’s, typografie en illustraties. Kester liet zich leiden door de dynamiek en vaart van havenstad Rotterdam. Het ontwerp is opgebouwd uit een serie repeterende ontwerpen, waarin de stad gefaseerd tot leven lijkt te komen. Het werk begint met zwart-wit beelden en eindigt in een eclectische full-colour impressie van het centrum van de stad. Als het metrostel remt of juist optrekt, word je als reiziger meegenomen in dit verhaal.

Onverwoestbaar

De ontwerpen van Van Noorden en Kester zijn door M2uur bv nabewerkt en technisch opgemaakt voor reproductie. De opgemaakte bestanden zijn gereproduceerd door staalplaten te zeefdrukken met keramische mineralen. Deze zijn onder extreme verhitting ingebakken in en versmolten met de staalplaten. Keramisch staal is bijzonder kras- en stootvast, graffiti en vuil kan door het gesloten oppervlakte zonder problemen worden gereinigd. Het materiaal is chemisch resistent, niet ontvlambaar en kleurbestendig. Zodoende is keramisch staal zeer onderhoudsvriendelijk.

Eenheid

Een belangrijk onderdeel van het renovatieproces van de metrostations is het brengen van eenheid door de afstemming van materiaal- en kleurgebruik. Tegelijkertijd heeft de toepassing van unieke toegepaste kunst elke station een geheel eigen karakter gegeven. Bovendien vergroten de kunstwerken het gevoel van veiligheid. Ze dragen bij aan een prettige, veilige omgeving voor reizigers en medewerkers. 

Project Station RAI, Amsterdam