Nathan Systems

 

Doorvertaling huisstijl in High-Tech kantoor

Opdrachtgever Nathan Systems is importeur van duurzame klimaattechnologie en is hierin erg succesvol. Een nieuw hoofdkantoor was even welkom als noodzakelijk vanwege de forse groei die het bedrijf doormaakte. Dit gebouw kon natuurlijk niet anders dan een van de duurzaamste, zuinigste en schoonste gebouwen in zijn soort te worden. Het team van architectenbureau WillemsenU nam de uitdaging aan en ontwierp een high-tech onderkomen waar de nieuwste technologieën en materialen zijn toegepast.

Opdrachtgever:

Nathan Systems, Zevenaar

Architect:

WillemsenU, Eindhoven

Ontwerp:

M2uur bv

Locatie:

Glazen binnenwanden en gevel

Materialen:

Vinylfolies met satijnlaminaat en Oracle gevelfolies

Afmetingen:

circa 275 m2

Jaar:

2018

Meer dan een kantoor

Het hoofdkantoor van Nathan Systems is Co2-neutraal. Verwarmen en koelen gebeurt middels betonkernactivering met waterpomp. Warm of juist kouder water wordt door leidingen in de betonnen vloeren en plafonds gepompt. Er wordt geventileerd met warmteterugwinning. Overal in het pand is slimme led-verlichting toegepast. Het dak wordt benut voor groen en zonnevellen. En het pand is meer dan alleen een kantoor. Zo beschikt het over testruimtes en leerruimtes waar kennis over duurzame technologie kan worden overgedragen.

Uiterlijk maakt inzichtelijk

M2uur bv werd door architect WillemsenU bij de hand genomen om het gebouw een smoel te geven, want uiterlijk maakt inzichtelijk. Naast toepassingen aan de gevel is ook gekeken naar het interieur. Met Nathan Systems en de architect zijn de mogelijkheden in materiaal en ontwerp verkend. Voor het ontwerp is teruggegrepen op de ritmiek van de gevelpartij en de huisstijlkleuren van Nathan Systems. Door die twee elementen te combineren ontstond een interessante vormentaal die past bij het gebouw en zijn gebruiker.

Folies

De glaswanden van de verschillende ruimtes in het gebouw vormden een goede drager voor het ontwerp. In totaal is zo’n 250 m2 aan glas voorzien van het blokachtige patroon. Door middel van scripting zijn 70 unieke variaties op het basispatroon gecreëerd. Elke wand heeft hierdoor zijn eigen unieke print gekregen. Voor de uitvoering is gekozen voor digitale full-colour prints op glasheldere, zelfklevende folies. De folies zijn afgewerkt met een satijnlaminaat. Dit biedt niet alleen bescherming tegen beschadiging en verkleuring, maar gaat ook ongewenste inkijk tegen, De entree is daarnaast voorzien van Oracle gevelfolies om bezoekers op organische wijze naar de toegang tot het gebouw te leiden.

Voorbeeldproject

Dit gebouw geldt als een voorbeeldproject hoe een gebouw zowel functioneel als duurzaam kan zijn. Het hoofdkantoor van Nathan Systems is een duurzame totaaloplossing waar bouwkundige installaties, een efficiënte constructie en hoogwaardige architectuur samen komen. Door het toepassen van ontwerpen die een relatie aangaan met de verschijningsvorm van het gebouw en de huisstijl van de gebruiker ontstaat een bijzondere symbiose en voelt het gebouw direct eigen.

Project Nathan Systems