Parkeergarage, Sint Jan

 

Direct in de stemming voor een dagje Den Bosch

Aan de rand van het gezellige historisch centrum van Den Bosch opende in 2015 een ondergrondse parkeergarage. Dit om een parkeerplek te bieden aan een groeiende stroom bezoekers en dagjesmensen aan de Noord-Brabantse hoofdstad. Voor de beleidsmakers van de Gemeente zou een dagje Den Bosch al moeten beginnen in de parkeergarage. Met die opdracht ging M2uur bv graag aan de slag.

Opdrachtgever:

Gemeente ’s-Hertogenbosch

Architect:

Studio Leon Thier, Den Haag

Ontwerpers:

M2uur bv, Ruben Atayan, Martijn Bronswijk, Kim Heesakkers

Locatie:

Ondergrondse parkeergarage

Materialen:

Westag Print-HPL, Egger ProAkustik, Qpanel

Afmetingen:

circa 175 m2

Jaar:

2015

Programma van Eisen

Met de Gemeente Den Bosch, de architecten van Studio Leon Thier en aannemer Heijmans stelde M2uur bv een programma van eisen op om middels kunst sfeer en beleving te brengen in de garage. In dit plan van aanpak zijn harde eisen voor bijvoorbeeld de duurzaamheid, brandveiligheid en bestendigheid van materialen opgenomen. Ook zijn de drie posities beschreven waar plek is voor kunst: boven de voertuigenentree, in het trappenhuis en rondom de verdiepingscorridors. En er is meer gekeken naar de zachte kaders: welke sfeer willen we bereiken, hoe geven we (nieuw) talent een kans en welk type uitingen zoeken we? Het programma van eisen fungeerde tijdens de realisatiefase telkens als bron- en ijkingsdocument: een prettige manier om greep te houden op een omvangrijk creatief project.

Welkom

Boven de verzonken entree voor voertuigen bevindt zich een blinde keerwand van 10 x 3 meter. Hierop is een haarscherp fotografisch panorama aangebracht in zwart-wit als welkomstgroet aan alle bezoekers. Fotograaf Martijn Bronswijk verzorgde de fotografie en componeerde de samengestelde foto uit een serie opnames. Zo werd de hoge eindresolutie bereikt. Om het geheel niet te afleidend te laten zijn voor automobilisten en goed aan te laten sluiten op het kleurenpalet van de entree is gekozen voor uitvoering in zwart-wit. Het ontwerp is gereproduceerd op lichtgewicht, maar slagvaste Qpanel platen. Vanwege het gesloten oppervlakte en het deels zelfreinigend vermogen van dit materiaal is het zeer onderhoudsvriendelijk.

Drieluik

Op de drie tussenverdiepingen in het centrale trappenhuis is een drietal plattegronden van Den Bosch afgebeeld. Je maakt aan de hand van deze kaarten als bezoeker een reis door de tijd. Van reproducties van de kaarten van Van Deventer (ca. 1560) en Blaeu (ca. 1695) naar nu. Voor de hedendaagse kaart schakelde M2uur bv de Wit-Russische tekenaar Ruben Atayan in. Als een van de weinigen ter wereld beheerst hij de kunst om met de hand in vogelperspectief een plattegrond te tekenen. Na een kort bezoek werkte hij in zijn atelier in Minsk de tekening in vijf maanden (!) uit. De drie plattegronden van elk 3 x 3 meter zijn gedigitaliseerd en gereproduceerd op Egger ProAkustik platen met geperforeerde Print-HPL. Op die manier werd ook de akoestiek in het trappenhuis flink verbeterd.

Collage

Kim Heesakkers won de pitch tussen verschillende jongere makers voor het ontwerpen van 18 werken in de voetgangerscorridors tussen de garage en de uitgangen. Heesakkers maakt collagewerken uit bestaand en zelf geschoten fotografisch beeld, typografische elementen en illustraties. Zij maakte zes basisontwerpen rondom zes thema’s. Het Bossche stadsarchief stelde veel beeldmateriaal ter beschikking en ook Bossche amateurfotografen en -historici brachten foto’s en illustraties aan die door Heesakkers zijn verwerkt. Elk basisontwerp is uitgevoerd in drie kleurvarianten, waarbij de kleur correspondeert met die van de verdiepingsvloer en bewegwijzering. De werken zijn uitgevoerd op Print-HPL van Westag dat de hoogste brandklasse kent.

Goud

De Sint Jan Garage in Den Bosch is een van de mooiste en vriendelijkste garages van Nederland geworden. Direct na de opening kreeg de garage als eerste in Nederland de European Gold Standard Parking Award uitgereikt. Nog steeds geldt de garage als een schoolvoorbeeld hoe een ondergrondse parking op een fraaie manier kan worden ingepast in een historisch decor. Sterker nog, het gebouw en zijn omgeving voegen iets extra’s toe aan dit decor. M2uur bv is er trots op een mooie bijdrage daaraan geleverd te hebben.

Project Parkeergarage, Sint Jan