Politiebureau Hoefkade

 

Uniek kunstwerk als daklicht

Politiebureau Hoefkade is een van de drukste politiebureaus van Den Haag. Het bureau dreigde uit zijn krappe jasje te groeien. Queeste Architecten ontwierp een aantal slimme ingrepen om het gebouw te vergroten en meer eenheid en rust te creëren. Het daklicht in de grote appèlruimte trekt licht het pand in en leent zich bij uitstek voor een bijzondere invulling in het voorts haast ascetische ontwerp. M2uur bv werd ingeschakeld om tot een plan van aanpak te komen. Met behulp van een speciaal ontwikkelde techniek kon het kunstwerk van de hand van Iris van Daalen uiteindelijk op deze plek worden gerealiseerd.

Opdrachtgever:

Politie Haaglanden, Den Haag

Architect:

Queeste Architecten, Den Haag

Ontwerper:

Iris van Daalen, M2uur bv

Locatie:

Daklicht in appèlruimte

Materialen:

SubliClear Van Dijken Glas

Afmetingen:

30 m2

Jaar:

2011

Gelaagdheid

Iris van Daalen werd door M2uur bv benaderd om een ontwerp te maken. Zij was net afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven met een onderzoek naar het gebruik van folies als medium voor kunst. Voor dit project ontleende ze inspiratie uit de structuren, lijnen en kleuren uit de natuur op nanoschaal. Door ontwerpelementen gelaagd te componeren ontstaat een spannend ruimtelijk effect.

Bubbles

‘Het ontwerp bestaat uit abstracte bubbels’, licht Iris van Daalen toe, ‘en hun rangschikking heeft wel iets weg van een organogram en andere hiërarchische modellen. Iedereen staat met elkaar in verbinding en dat resulteert in een web van invloeden. De fragiele structuur symboliseert orde en structuur, maar ook de aansturing en autoritaire verbanden. Met het werk heb ik geprobeerd deze puur functionele ruimte te transformeren in een plek waar je je kunt verwonderen en kunt verlangen. Een plek waar je mag dromen, kunt ontspannen en tot begrip en inzicht komt.’ Dit sluit aan op de visie van Queeste architecten die onder meer de appèlruimte volgens de stoïcijnse principes heeft opgezet. 

Materialisering

Om de gelaagdheid van het ontwerp tot volle wasdom te laten komen, schoten huidige productietechnieken tekort. Met Van Dijken Glas, een van de gewaardeerde partners van M2uur bv, werd een speciaal productieproces voor dit project ontwikkeld. Daarbij is gebruikgemaakt van de reeds bewezen techniek van het sublimeren van afbeeldingen op glas. Met sublimatie worden inktdeeltjes overgezet op glasfolies, die tussen twee glasbladen in worden geperst. Voor Bureau Hoefkade is gebruikgemaakt van twee glaspanelen, drie lagen gesublimeerde prints en een speciale backlitfolie. Hiermee werd na een intensief proces van test en proefopstellingen, waarbij zowel opdrachtgever en architect als kunstenaar betrokken waren, het beoogde effect behaald.

Elegant

Het werk bestaat uit twaalf samengestelde glasplaten met een totaal formaat van 30 m2. De panelen zijn met een modulair systeem gemonteerd in het daklicht van de appèlruimte. De gewenste dieptewerking van het ontwerp bleef fier overeind. De backlitfolie zorgt voor een rustgevende spreiding van het daglicht. Variaties in het daglicht zorgen voor een continu transformerend ontwerp. Het geeft deze strenge, sobere ruimte een warme, elegante en rustgevende sfeer. Een sfeer die uitnodigt tot reflectie en verbondenheid.

Project Hoefkade