Ransberg Skola

Reus Rane op gevel Ransberg Skola

In het Zweedse Ransberg is in de zomer van 2023 de nieuwbouw opgeleverd van een basisschool met een prachtige gevelillustratie van de Reus Rane. Het idee, afkomstig van de leerlingen en de leerkrachten, heeft de buitenkant van de school veranderd in een levendige hommage aan de lokale folklore.

Opdrachtgever:

Gemeente Tibro, Zweden

Architect:

LINK Arkitektur AB

Ontwerper:

Mark Sevedstam

Locatie:

Gevel

Materialen:

Steni Vision Custom

Afmetingen:

145 m2 / 49 panelen

Jaar:

2023

Mythisch

Volgens oude verhalen en legendes die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zwierf de torenhoge Reus Rane ooit rond in de buurt van Rane Hill, tegenover de Ransberg-kerk. Nu heeft dit mythische personage een vaste plek gevonden op de gevel van de school, waar zowel de leerlingen als de lokale gemeenschap blij mee zijn.

Inspirerend

Het voorstel om Reus Rane in het architectonisch ontwerp op te nemen, werd omarmd door architect Sofia Lilja van Link Arkitektur, die het idee zowel uniek als inspirerend vond.

Kunstwerk

Architect en tevens kunstenaar Mark Sevedstam maakte het oorspronkelijke werk op drie lagen reprofilm. Met inkt en penselen realiseerde hij de illustratie. Het totale werk is gevectoriseerd en in verschillende kleurlagen geplaatst en vervolgens technisch opgemaakt voor productie op Steni Vision panelen.

Verbinding

Reus Rane voegt niet alleen karakter toe aan de gevel van de school, maar dient ook als een symbool van eenheid en overbrugt de kloof tussen legendes uit het verleden en huidige ambities.

Ransberg Skola, Zweden