Station Apeldoorn

 

Kunstwerken brengen licht in donkere tunnel

Beeldend kunstenaar Elspeth Diederix kreeg opdracht voor het maken van een serie werken voor een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder station Apeldoorn. M2uur bv werd door Diederix ingeschakeld voor de realisatie van de kunstwerken in deze veeleisende omgeving. De werken brengen letterlijk en figuurlijk licht in een donkere tunnel.

Opdrachtgever:

Elspeth Diederix, Gemeente Apeldoorn

Architect:

Paul van der Ree, StudioSK – Movares

Ontwerper:

Elspeth Diederix

Locatie:

Wanden en plafond tunnel

Materialen:

Exterieur print-hpl 6 mm met interieure toplaag

Afmetingen:

Circa 110 m2, verdeeld over 50 panelen

Plastic wildernis

Voor Diederix, zelf geboren in Kenia en getogen in Colombia, zijn de gelijkenissen tussen het oerwoud en een tunnel evident. Het zijn beide donkere plekken, met sijpelend water en schaarse lichtplekken. Voor deze opdracht reisde ze naar Costa Rica om in de jungle installaties te bouwen waar licht en duisternis met elkaar in strijd zijn. Ze plaatste daarin alledaagse kunststof voorwerpen die een wonderlijke relatie aangaan met de natuur. Dit leverde een tiental prachtige, fotografische beelden op. De serie werken kreeg als titel ‘Selvatica Plastica’, oftewel de plastic wildernis. Het zijn intense beelden, vol mysterie en schoonheid en vaak met een knipoog.

Veeleisende omgeving

De werken zijn gesitueerd in een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor en station van Apeldoorn. Met recht een veeleisende omgeving. Als prominente verbinding tussen het centrum en de zuidkant van Apeldoorn is het vergroten van de sociale veiligheid een belangrijk thema. Vandalisme en graffiti liggen op de loer. De werken moeten tegen een stootje kunnen en onderhoudsvriendelijk zijn. Daarnaast hangt een deel van de werken in de open lucht en een ander deel overdekt. Bestendigheid tegen vocht, kou, warmte en uv-licht is een belangrijke vereiste. M2uur bv ging met deze aandachtspunten op zoek naar geschikte en betaalbare opties.

High Pressure Laminate

In haar zoektocht kwam M2uur bv uit bij high pressure laminate (hpl) met geïntegreerde prints. Afbeeldingen worden beschermd onder de buitenste laag coating. Deze toplaag is krasbestendig en biedt bescherming tegen uv-licht. Door het gesloten oppervlakte kunnen graffiti en andere vervuilingen eenvoudig worden gereinigd. De massieve platen zijn stoot- en slagvast en worden al decennia toegepast als wand- en gevelbekleding. Binnen de financiële kaders was Print-HPL daarom het meest geschikte materiaal.

Opmaak

M2uur bv is specialist in de technische opmaak van ontwerpen tot digitale en reproduceerbare bestanden. Voor dit project zijn de tien werken van Diederix verdeeld en opgemaakt om gereproduceerd te worden op 50 panelen Print-HPL. Bijzonder is dat in dit geval gebruik is gemaakt van exterieure kwaliteit platen, maar met een toplaag voor interieur gebruik. Deze toplaag is namelijk transparanter, zodat de kleuren van de ontwerpen zo min mogelijk worden aangetast.

Montage

De platen Print-HPL zijn in de werkplaats verwerkt tot pasklare panelen op netto-formaat. In de tunnel zijn zwart geschilderde, houten frames aangebracht. Hierop zijn de panelen onzichtbaar op gemonteerd middels verlijming. In elk werk is één paneel demontabel en geeft toegang tot de transformator en de lichtinstallatie. Rondom zijn alle werken namelijk voorzien van LED-verlichting.

Sprookjesachtig

Door de verlichting rondom lijken de kunstwerken haast van de tunnelwanden te zweven. Er ontstaat een mysterieus en sprookjesachtig aureool effect. Ze versterken de prachtige beelden die Diederix componeerde. De serie werken scheppen een gevoel van veiligheid en geborgenheid voor de gebruikers van de tunnel. Het project werd opgeleverd in 2006, verkeert nog steeds in goede staat en blijft tot de verbeelding spreken. Een project om trots op te zijn.

Project Station Apeldoorn