Station RAI
De reiziger als figurant door kunstwerk Station RAI
Vanaf 2015 spelen alle reizigers op station Amsterdam RAI een rol in een toneelstuk. Het tweedelig kunstwerk ‘Mis-en-scène’ van kunstenaarscollectief Polly’s Picture Show heeft het station omgetoverd in een theater van het reizen. M2uur bv is verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van het werk.
Opdrachtgever:
Alliantie Amstelspoor, Amsterdam
Ontwerper:
Polly’s Picture Show, Amsterdam
Locatie:
Wanden
Materialen:
HPL met geïntegreerde print, schilderwerk, lichtbakken
Afmetingen:
300 m²
Theater van het reizen
Anne Huijnen en Anna de Jong vormen samen het kunstenaarscollectief Polly’s Picture Show. Zij kregen opdracht om een passend kunstwerk te realiseren voor het vernieuwde station Amsterdam RAI. In het concept staat de reiziger, of hij nu rennend een aansluitende trein probeert te halen of een kwartier de tijd heeft te doden, centraal door deze onderdeel uit te laten maken van een toneelstuk. Het werk ‘Mis-en-scène’ is in letterlijke zin een toneeldecor.
Van schaalmodel naar uitvoering
Polly’s Picture Show bouwde het tweedelig decor in miniatuur. Daarin werd op vernuftige wijze al rekening gehouden met echte objecten die onderdeel uit maken van de locatie, zoals deuren, brandkranen en routeborden. Door te spelen met de aanlichting, schaduw en verschillende oppervlakte, kregen de miniatuurdecors een tweede subtiele laag. Met een technische camera werden de twee decors vastgelegd en gedigitaliseerd. Gewapend met de beelden en een stapel bouwtekeningen kwamen Anne Huijnen en Anna de Jong uit bij M2uur bv.
Complexiteit
‘Al snel werd de complexiteit van deze klus ons duidelijk’, vertelt Freekje Vervoord van M2uur bv, ‘je hebt eigenlijk drie zaken die je met elkaar op één lijn te brengen hebt: de ontwerpen van Polly’s, de tekeningen van Alliantie Amstelspoor en de daadwerkelijke situatie op locatie, die altijd een fractie afwijkt van een technische tekening. De grootte van het geheel, al met al zo’n 300 m2 en op plekken ruim 6 meter hoog, is op zich al een uitdaging. Daarnaast bestaan de ontwerpen uit zowel het platte vlak, als driedimensionale objecten en de geïncorporeerde elementen ter plekke. Met Anne en Anna hebben we gekeken welke materialen en technieken zich het best leenden voor de realisatie van het werk, waarin we de visie van Polly’s Picture Show en de maquettes zo dicht mogelijk wilden benaderen.’
Mix van technieken en materialen
Om binnen budget en planning te blijven en het ontwerp van Polly’s Picture Show recht te doen, is gekozen voor een mix van technieken en materialen. De objecten uit de schaalmodellen zijn gereproduceerd op HPL-platen met geïntegreerde prints. De platen zijn contour gezaagd en met rachelwerk verlijmd op de wanden. Grotere kleurvlakken zijn door middel van schilderwerk overgezet. De lichtbakken zijn op maat gemaakt en exact passend gemaakt. Tenslotte zijn ter hoogte van lichtpunten, routeborden, brandhaspels en andere elementen uit de ‘echte’ wereld sparingen gemaakt. De grens tussen het kunstwerk en de omgeving vervaagt hierdoor verder, waardoor ‘Mis-en-scène’ wint aan verbeeldingskracht.
Langstlopende voorstelling
De reiziger speelt op Station Amsterdam RAI onbewust en onbedoeld mee in de langstlopende theatervoorstelling van Nederland. Wie wacht op een trein of visite, wordt als vanzelf toeschouwer in dit theater. Bezoekers van Station Amsterdam RAI zijn zowel publiek als acteur in het werk van Polly’s Picture Show. Door te kiezen voor een slimme mix van materialen en technieken is het concept van de makers werkelijkheid geworden. M2uur bv is er trots op een grote bijdrage geleverd te hebben aan de realisatie hiervan.
Project Station RAI, Amsterdam