Ter Stege Tunnel

 

Ter Stege Tunnel, Olst

In het Overijsselse dorp Olst is in 2023 een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor Deventer-Zwolle opgeleverd. Fietsers en voetgangers kunnen zich zo sneller en veiliger verplaatsen binnen het dorp. Niet alleen voor de verkeersveiligheid is de tunnel een aanwinst. Ook is er het kunstwerk ‘De Tijdmachine’ te zien.

Opdrachtgever:

Gemeente Olst-Wijhe

Architect:

ProRail

Ontwerper:

Marina Nijdeken

Locatie:

Tunnelwanden

Materialen:

Steni Vision Custom

Afmetingen:

40 x 1,2 meter

Montage:

Rothman Montage

Foto's:

Gerhard Aberson

Vrolijkheid

Marina Nijdeken is de bedenker en maker van het werk. Zij betrok veel inwoners bij de totstandkoming. Zo werden tientallen Olstenaren geportretteerd en hielpen basisschoolleerlingen mee met het inkleuren van de achtergronden. Nijdeken: ‘Ik heb me voor De Tijdmachine laten inspireren door gewone mensen met hun eigenlijk zo bijzondere verhalen. Iedereen die heeft bijgedragen gaf me inspiratie. Door de melancholie van het verleden, de snelheid van het nu en onwetendheid over wat komen gaat. Maar bovenal door de vrolijkheid, de kleur en het plezier.’

Realisatie

De gemeente Olst-Wijhe nam M2uur bv in de hand voor de realisatie van het werk tot duurzame en hufterproof kunstinvulling. M2uur bv digitaliseerde de ontwerpen en verzorgde de opmaak. De drukklare bestanden zijn uitgevoerd op Steni Vision glasvezelversterkte steencomposiet gevelpanelen en voorzien van uv-bestendige coating. De panelen zijn tenslotte middels verlijming op aluminium kokerprofielen blind bevestigd op de tunnelwanden en rondom afgewerkt met profielen.

Saluut

‘De Tijdmachine’ transformeert een generieke tunnel in een unieke verbinding. De uitbundige, kleurrijke werken zijn een saluut aan de inwoners en het dorp Olst. Ze zorgen voor een vrolijk feest van herkenning en dragen op die manier bij aan het veiligheidsgevoel van iedereen die gebruik maakt van de tunnel.

Sociale veiligheid

Freekje Vervoord (M2uur bv): “Het is fantastisch dat we kunst op deze manier in de openbare ruimte kunnen tonen. Daarnaast vergroot het werk het gevoel van sociale veiligheid. De duurzame Steni panelen hebben een garantie van 60 jaar en derhalve uitstekend geschikt voor dergelijke toepassingen. In Scandinavië worden complete gevels op deze manier voorzien van kunst. In Nederland zijn we wat voorzichtiger. Wat mij betreft mag het allemaal wel wat uitbundiger en gedurfder!”

Ter Stege Tunnel, Olst