Tommilankadun päiväkoti Turku

 

Kunstwedstrijd voor Nieuwe Kleuterschool in Turku

In de zomer van 2020 organiseerde de gemeente Turku een open kunstwedstrijd voor het realiseren van een ontwerp voor de gevel van de nieuwe Tommilankatu kleuterschool.

Opdrachtgever:

Gemeente Turku

Architect:

Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy

Ontwerper:

Johanna Sinkkonen

Locatie:

Gevels

Materialen:

Steni Vision Custom

Afmetingen:

Circa 720 m2

Jaar:

2021

Overweldigende deelname

Er werden in totaal 104 schetsideeën ingediend voor het gevelontwerp. Na een grondige beoordeling werden drie winnaars geselecteerd. Johanna Sinkkonen, een Canadese kunstenares wonend in Turku Finland, kreeg de opdracht om haar schetsontwerp “Jänöset” tot leven te brengen.

Schetsvoorstel​

Sinkkonen’s voorstel omvatte alle aangewezen posities zoals vermeld in het Programma van Eisen (PvE): de gevel, de eetzaal en het trappenhuis. De kracht van het voorstel lag in de uitgebreide en professionele aanpak, waarbij het hele gebouw werd betrokken. Ook werd de verscheidenheid aan gebruikte materialen geprezen.

Konijnenmotieven op de gevels

De vijf konijnenmotieven op de drie gevels van het gebouw werden beschouwd als het leukste onderdeel van het schetsvoorstel. Ze nodigen de kleuterschoolkinderen uit om vrolijk rond te rennen op het schoolplein. De grafische konijntjes vormen samen met de vele ramen en de hoekige muur een tijdloos, speels en gestileerd geheel.

Technische opmaak

M2uur bv was verantwoordelijk voor het voorbereidende werk voor de printproductie van de Steni-panelen. Alle panelen kregen een lichte ‘Travertin’ structuur in de achtergrondkleur. Diverse samples zijn gemaakt om de juiste kleuren geel te bepalen. De ontwerpen van de konijnen werden door de kunstenaar als jpg-bestanden aangeleverd, maar de resolutie bleek te laag bij vergroting tot gevelgrootte.

Vectoriseren

Om toch een scherp resultaat te verkrijgen, zijn alle afbeeldingen door M2uur bv omgezet naar gevectoriseerde bestanden, die eindeloos vergroot kunnen worden zonder resolutieverlies. Uiteindelijk werden de verschillende konijnen technisch opgemaakt rekening houdend met voeg, codering en zaaglijnen. M2uur bv leverde in totaal 155 printbestanden aan bij Steni voor de productie.

Tommilankadun päiväkoti, Turku