Parkeergarage Sint Jan

Advisering, begeleiding en realisatie van toegepaste kunstwerken ter versterking van de bezoekersbeleving in Parkeergarage Sint Jan te Den Bosch.

PROJECTOMSCHRIJVING
'Breng met kunst meer sfeer en beleving in de nieuwe ondergrondse parkeergarage Sint Jan'. Met die opdracht ging M2uur bv voor de Gemeente ‘s-Hertogenbosch aan de slag. In totaal zijn 22 kunstwerken gerealiseerd. Vanzelfsprekend op duurzame, vandalismebestendige en functionele materialen. En met ontwerpen die de bezoekers al in de garage in de stemming brengen voor een gezellig dagje Den Bosch.

In samenspraak met de gemeente, architect Studio Leon Thier en aannemer Heijmans stelde M2uur bv een uitgebreid programma van eisen op voor kunst in de garage. Hierna zette het Deventer bureau een pitch uit onder een aantal kunstenaars en ontwerpers.

De prints in parkeergarage Sint Jan zijn in drie deelprojecten onder te verdelen. Martijn Bronswijk, huisfotograaf van M2uur bv, verzorgde de fotografie voor de panorama boven de entree. Het werk, met een grootte van 10 x 3 meter, is uitgevoerd op aluminium composiet met Qpanel prints en coatings.

In het trappenhuis vind je drie plattegronden van Den Bosch. Het gaat daarbij om twee oude kaarten van Van Deventer (ca. 1560) en Blaeu (ca. 1695). De Wit-Russische illustrator Ruben Atayan tekende een actuele kaart van de stad. Als een van de weinige in de wereld beheerst hij het vakmanschap om in vogelvluchtperspectief een stad vast te leggen. Niet korter dan vijf maanden werkte hij aan de tekening. De plattegronden van elk 3 x 3 meter zijn uitgevoerd op Egger ProAkustik panelen met geperforeerd Print-HPL en zorgen dus ook voor een prettiger akoestiek.

Kim Heesakkers won de pitch voor de 18 ontwerpen in de corridors. Aan de hand van zes thema’s maakte zij zes basisdesigns. Die werkte ze uit in drie kleurvarianten, die aansluiten bij de signaalkleuren van elke verdieping. De ontwerpen zijn gereproduceerd op brandveilig en hufterproof Print-HPL van Westag.

Parkeergarage Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch is een van de mooiste en vriendelijkste garages van Nederland geworden. Direct na de ingebruikname kreeg de garage als eerste in Nederland de European Gold Standard Parking Award toebedeeld. M2uur bv is er trots op een bijdrage geleverd te hebben aan dit unieke project.

VAKMANSCHAP ONDER HANDBEREIK
Het exterieur en interieur van een gebouw visualiseren de identiteit van de gebruiker van dit gebouw. Wand- en gevelbekleding vormen daarom een steeds hoger aandachtspunt binnen de architectuur. M2uur bv voorziet in deze groeiende vraag naar een creatieve invulling van wanden en gevels.

M2uur bv biedt een totaalpakket aan diensten en producten, vakmanschap en specialistische kennis om ieder idee te verwerken tot een groots gebaar.

één aanspreekpunt
één coördinatiepunt
één kwaliteitscontrolepunt
één uniforme aansprakelijkheid
één prijs

Created with Sketch. Created with Sketch.
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht
M²uur

Projectgegevens

  • Opdrachtgever:Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Architect:Studio Leon Thier, Den Haag
  • Ontwerper:M2uur bv, Kim Heesakkers, Ruben Atayan, Martijn Bronswijk
  • Locatie:Ondergrondse garage
  • Materiaal:Westag Print-HPlL, Egger ProAkustik, Qpanel
  • Afmeting:55 platen, 175 m²
Download de projectkaart
Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Terug naar overzicht