Kunstwerk ‘Lichtgraffiti’ brengt verborgen verhalen tot leven

12 juli 2023

Tien jaar geleden bracht Diana Ramaekers het kunstwerk ‘Lichtgraffiti’ tot leven. Het werk bestond uit lichttegels die in het trottoir waren geplaatst als eerbetoon aan de historische graffiti in de kerktoren van Scheulder.

Helaas heeft de tand des tijds zijn tol geëist en is het kunstwerk in de loop der jaren door weersinvloeden onherstelbaar beschadigd geraakt. Bovendien bleek de oorspronkelijke locatie niet ideaal. Daarom werd besloten om het kunstwerk te herinterpreteren op een nieuwe plek.

In mei werd het nieuwe kunstwerk onthuld, als eerbetoon aan zowel de inwoners van Scheulder als de bezoekers van de sfeervolle kerk. Op de glastegels zijn inscripties te zien die hoog in de kerktoren zijn aangetroffen. De moeilijk bereikbare plek, deels verboden terrein, bewaarde het geheim van ingekraste teksten in de zachte mergelsteen. Nu krijgen deze oude handtekeningen, boodschappen, tekeningen en persoonlijke gedenktekens een prominente plek in het daglicht.

M2uur bv was verantwoordelijk voor de productie van de bedrukte glaspanelen, terwijl de firma Bronnenberg zorgde voor de frames en de plaatsing ervan. Het resultaat is een prachtig kunstwerk dat de verborgen verhalen naar buiten én tot leven brengen.