Onderzoek naar Truchet Tiling

8 april 2024

M2uur bv is in samenwerking met illustrator Rick Lenselink een onderzoeksproject gestart naar de toepassingen van Truchet Tiling. Bij Truchet Tiling wordt één vierkant gevelpaneel ontworpen dat aan alle zijden kan aansluiten op de omliggende panelen. Alle panelen zijn identiek, maar door de willekeurige plaatsing van de vierkanten ontstaan unieke, niet-repeterende voorstellingen.

Doel van het onderzoek is om de mogelijkheden voor de Europese bouwsector van deze nieuwe gevelafwerking in kaart te brengen. De vierkante elementen kunnen eenvoudig worden gemonteerd en hergebruikt. Dit maakt Truchet Tiling bijzonder geschikt voor modulaire en circulaire bouw- en ontwerpmethoden.

Een ander voordeel van Truchet Tiling zijn de relatief lage kosten. De seriematige productie van deze tegels is aanzienlijk goedkoper dan het fabriceren van unieke panelen. Tegelijkertijd biedt het gevelconcept grote vrijheid in ontwerpen. Lenselink toont met zijn voorstudies de vele mogelijkheden in ontwerp aan, door te spelen met mozaïeken, geabstraheerde natuurbeelden en geometrische ontwerpen.

Truchet Tiling dankt zijn naam aan de Franse ontwerper en typograaf Sébastien Truchet (1657 – 1792). Truchet staat bekend om zijn experimenten met verschillende vlakvullingen die uit één enkel element zijn opgebouwd. Door kanteling en spiegeling levert een eenvoudig element een veelvoud aan vormen op. Dit grondprincipe nemen Lenselink en M2uur bv over in het onderzoek.