Jätten Rane

27 juni 2023

In het Zweedse Ransberg worden momenteel de laatste gevelpanelen gemonteerd met een prachtige illustratie over de Reus Rane. Het idee, afkomstig van de leerlingen en de leerkrachten, heeft de buitenkant van de school veranderd in een levendige hommage aan de lokale folklore.

Volgens oude verhalen en legendes die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zwierf de torenhoge Reus Rane ooit rond in de buurt van Rane Hill, tegenover de Ransbergkerk. Nu heeft dit mythische personage een vaste plek gevonden op de gevel van de school, waar zowel de leerlingen als de lokale gemeenschap blij mee zijn.

Het voorstel om Reus Rane in het architectonisch ontwerp op te nemen, werd omarmd door architect Sofia Lilja van Link Arkitektur, die het idee zowel uniek als inspirerend vond. Architect en tevens kunstenaar Mark Sevedstam maakte het oorspronkelijke werk op drie lagen reprofilm. Met inkt en penselen realiseerde hij de illustratie. Het totale werk is gevectoriseerd en in verschillende kleurlagen geplaatst en vervolgens technisch opgemaakt voor productie op Steni Vision panelen.

Reus Rane voegt niet alleen karakter toe aan de gevel van de school, maar dient ook als een symbool van eenheid en overbrugt de kloof tussen legendes uit het verleden en huidige ambities.