Protterdûns Boppe de Greiden, Fryslân

Tussen Bolsward en Wommels legt provincie Fryslân drie ongelijkvloerse kruisingen aan. Bij deze ongelijkvloerse kruisingen gaat het verkeer straks onder de N359 door.

Voor fietsers komt er een losstaand fietspad. Voor deze drie viaducten is budget gereserveerd voor een kunstopdracht.

Kunstenaar Johannes Bosgra is samen met twee andere kunstenaars geselecteerd om zijn concept te presenteren. Bosgra’s inspiratiebron, de fotoserie genaamd “Murmurations”, is ontstaan tijdens de pandemie.

Dichtbij zijn eigen huis zag hij grote zwermen spreeuwen abstracte landschappen vormen in de lucht, in een perfecte choreografie. Deze zwermen vormden zwarte pentekeningen die zich als een subliem muzikaal ritme aftekenden tegen de diepblauwe lucht van het Friese natuurgebied Bûtenfjild/De Houtwiel.

Het uitgangspunt van Bosgra is om de viaductwanden volledig te bekleden met prints van de “protterdûns” (spreeuwendans). Dat je ook daadwerkelijk het idee hebt dat je door de zwerm rijdt. De foto’s zijn gemaakt met een middenformaat camera in zeer hoge resolutie, waardoor de individuele spreeuwen duidelijk te onderscheiden zijn.

De abstracte zwarte vormen, tegen een egale achtergrond van Yves Klein blauw, lenen zich uitstekend voor het creëren van wandbekleding op groot formaat.

M2uur bv heeft Bosgra geadviseerd over de mogelijkheden in materialisering, prijzen en montagewijze. Daarnaast heeft M2uur bv een mooie animatie en renderingen mogen maken ter ondersteuning van zijn presentatie.

Renderingen: M2uur bv – Kevin Bruin

De Protterdûns is een goed voorbeeld van hoe kunst en infrastructuur elkaar kunnen versterken, wat resulteert in een verrijking van de publieke ruimte.